Wednesday, April 7, 2010

Kas maleolümpia`2016 ja Maailma Karikas`2011 olid ainult maleliidu utoopilised unistused?

Kui tänaseks on Eesti suure tõenäosusega kaotanud õiguse korraldada MK`2011 (vastava äraütleva kirja saatsin FIDE-le märtsi teises pooles, sest riik loobus igasugustest varasematest lubadustest) ja Maleolümpia`2016, siis on hakanud uksest ja aknast sisse tulema süüdistusi, et tegemist on algusest peale olnud Eesti Maleliidu utoopiliste unistustega, mida keegi ei ole kunagi lubanud toetada.

Hetkel ei ole FIDE leidnud sellele võistlusele uut korraldajat ning küsimust arutatakse järgmisel FIDE presidendi nõukogul aprilli lõpus. Seega on veel olemas võimalus imele!?
Ka avalikkusele on Kultuuriministeeriumi asekantsler Tõnu Seil väitnud, et vastava kirjaliku toetuse taotlusega ei ole EML Kultuuriministeeriumi poole pöördunud ning oma suurtes unistustes ja õhulossides oleme ise süüdi. MEID EI OLE KUNAGI KEEGI LUBANUD TOETADA!

Lugesin täna suurmeister Meelis Kanepi repliiki samal teemal ja ei saanud sellest aru: Eesti võitleb selle eest, et korraldada MK`2011, mis on sisuliselt maailmameistritiitli pretendentide turniir. Ja me oleksime sinna saanud mängima ka kuni neli Eesti maletajat.
Usun siiralt, et sportlikus mõttes oleks olnud see ka Meelis Kanepile sisuliselt ainsaks võimaluseks pääseda sellisele võistlusele. Lisaks kogu selle ettevõtmisega kaasnev protsess, malekohtunike koolitus ning rakendamine võistlustel, infotehnoloogilised lahendused, jne. MK´2011 ja sellele järgnev MO`2016 ei oleks olnud ainult maleprojekt, kuid kindlasti oleks see andnud oluliselt kaasa male populaarsuse kasvule Eestis. Ehk oleksime jõudnud tagasi 70-ndatesse aastatesse, kus üle Eesti igal pool toimusid Paul Kerese malefestivalid, meie tugevamad maletajad käisid maakondades simultaane andmas jne.

See oli Eesti Maleliidu risk, et me taotlesime nende võistluste korraldusõigust, kuid me tegime seda Eesti riigi ja Tallinna linna toetusel. Samuti on EML liikmesklubid kinnitanud EML arengukava, mille ühe olulise eesmärgina on korraldada Eestis aastal 2010 rahvusvaheline suurvõistlus.

Siinkohal lisan ka oma sõnade kinnituseks Tallinna linna ja Eesti Vabariigi toetuskirjad aastast 2007. Just need toetuskirjad olid aluseks, et EML julges hakata tõsiselt taotlema suurvõistluste korraldusõigust Eestile. Valitsuse toetuskiri, Valitsuse toetuskiri 2007, Tallinna toetuskiri.
Nende toetuskirjade saamise aluseks oli muidugi Eesti Maleliidu vastav taotlus.
Kuna hetkel käib kassi-hiire mängimine selle üle, et Kultuuriministeerium justkui oleks lubanud toetada MO`2016, kuid MK`2011 totust ei ole EML isegi mitte küsinud, siis lisan ka kaks suhtluse juppi Kultuuriministeeriumi asekantsler Tõnu Seiliga. Esimeses püüdsime selgusele jõuda selles, et miks T. Seil esitas VV-le toetamiseks ainult MO`2016 ja teises kus T. Seil palus mul isegi valmis teha KM-i toetuskirjade põhjad (kirjad 1, kirjad 2).

Ääremärkusena ka veel FIDE kiri, kus lükati ümber tookord Eesti Päevalehe esilehel lahvatanud skandaal EML-i ja FIDE vahel. Ka selles kirjas öeldi selgelt, et riik võiks toetada MK`2011-st.

See võib tunduda rusikatega vehkimisena pärast kaklust, kuid KM on protsessi algusest peale olnud teadlik Eesti Maleliidu plaanidest ning on neid ka toetanud (eelkõige sõnades). Täna püütakse aga paraku teha kogu protsessi eest vastutavaks EML juhatust.
Kas Eesti Maleliit peaks tunnistama täna, et toimisime tõesti uisapäisa ja meil ei olnudki mingit riigi toetust või on vahepealsetel aastatel riigi toetus kadunud ning maleliit peab ise toime tulema miinustega eelarves, mis on tekkinud just suuresti nende kahe võistluse taotlemise protsessiga …

6 comments:

  1. ma loen nii välja, et valitsus lubas aastal 2004 toetada 2008. aasta olümpiat ja Tallinna linn lubas aastal 2007 toetada 2011. aasta MK-d. aastal 2007 on esitatud valitsusele taotlus toetada ka 2011. aasta MK-d ja 2016. aasta olümpiat. kas sellele taotlusele saadi positiivne vastus? kui ei, siis on 2011. aasta MK-d lubanud toetada ainult Tallinna linn, mitte valitsus. valitsus on andnud ainult nõusoleku toetada 2008. aasta olümpiat. saan ma õigesti aru?

    ReplyDelete
  2. täpsustan: kas ma saan õigesti aru, et valitsuselt toetuse taotlemine 2011 MK-le ja 2016 OM-ile suubus bürokraatiasse ega jõudnud tulemini?

    ReplyDelete
  3. Lisatud 2007. a. valitsuse fail, mis esmapostitusest puudub.

    ReplyDelete
  4. Hendrik, sellised kokkulepped vormistatakse siduvate dokumentide, mitte "suhtluse juppidena". Ma usun, et keegi ei vaidle vastu, et KM oli teadlik EML soovist korraldada MK turniiri ja maleolümpia, aga nendes dokumentidest puudub küll igasugune konkreetsus materiaalse toetuse osas.

    Millal Sa vastad küsimustele, mis Tartu Ülikooli Maleklubi juhatusele esitanud on?

    ReplyDelete
  5. Paistab, et siia lehele postitatakse ainult eneseõigustusi ning liikmete kommentaaridega ei arvestata.

    ReplyDelete