Sunday, April 25, 2010

Kas järge ootab maleolümpial osalemisest loobumine?

Kui märtsis sai selgeks, et Kultuuriministeerium sõna otseses blokeeris MK'2011 toimumise Eestis (sh. ka 2016. a. Maleolümpia) ning „süüdlaseks” olevat Eesti Maleliit ise, siis kätte hakkab jõudma see aeg, kus oma järjekorda ootab ka 2010. aasta maleolümpial osalemisest loobumine. Kuna maleolümpia toimub septembris, siis juba juunis-juulis on vaja tasuda kõik võistlustel osalemisega seotud kulutused, kuid Hasartmängumaksu Nõukogule esitatud taotlused saavad järjekindlalt eitavaid vastuseid kõigile EML poolt esitatud projektidele (2010. a. Maleolümpial osalemine; 2010. a. noorte MM- ja EM-võistlustel osalemine; 2010. a. nädalalõputurniiride sari).

Kui EML-i juhatus saatis Kultuuriministeeriumile läinud aasta detsembris kirja, milles me palusime kohtumist ministriga, et teiste küsimuste hulgas arutada ka male rahastamist ning 2010.aasta maleolümpial osalemist, siis mõistlikku vastust sellele ei tulnudki, kokkusaamisest rääkimata.

Kahjuks on aga Kultuuriministeeriumi esindaja koostöö tegemise ja positiivsete lahenduste otsimise asemel keskendunud süüdistuste esitamisele alaliidu vastu, et meil on võlgnevused FIDE, ECU ja oma liikmesklubide ees ning meie maletajad ei saa seeläbi osaleda rahvusvahelistel võistlustel (tänaseks on EML leidnud nendele probleemidele ilma Kultuuriministeeriumi toetuseta lahendused ja mingeid takistusi meie maletajate võistlemisel ei ole) ning noortega tehtav maleline töö klubides on häiritud.
2010.aastaks on EML-le planeeritud riigieelarvest alaliidu tegevtoetuseks 200 tuhat krooni, millega kohe kindlasti ei ole võimalik lähetada meie koondisi maleolümpiale Hantõ-Mansiiskisse.

17. märtsi Postimehes „rahustab” asekantsler Tõnu Seil maletajaid, et see pakutav tegevtoetus on vaid üks osa toetustest ning maleolümpial osalemiseks on võimalus saada ka toetusi fondidest (tema pakutud numbrite liitmisel peaks tulema fondidelt maleolümpia projektile kuni 900 tuhat krooni).
Meenutuseks, et täpselt vastupidist ütles kantsler Siim Sukles 2008.a. 11. septembri Eesti Päevalehes:

“Saan aru nii, et maleliit ongi oma tegevuse üles ehitanud lootusele, et küll riik viimasel minutil hädast välja aitab,” lisab Sukles, kes rõhutab, et riik ei pea alaliitude osalemiskulusid tiitlivõistlustel kinni maksma.

“Riik toetab alaliitu, mitte selle eri projekte. Maleliidu oma asi, kas ta ostab toetuse eest pliiatseid või läheb maleolümpiale. Kui toetustega on kitsam, siis peavad alaliidud seda enam ise enda eest väljas olema. Ka maleliit pidanuks toetuse otsimisega varem agar olema,” märgib Sukles.”

Kui Tõnu Seil aastal 2010 ütleb ajakirjanduse vahendusel üht, siis reaalsus on jällegi risti vastupidine.

HMN-i poolt eraldatud viimased toetused EML- i poolt esitatud projektidele on: P.Kerese mälestusfestival'2009 – 30 tuhat krooni (2009. a. jaanuaris) ja P.Kerese mälestusfestival'2010 – 20 tuhat krooni (2009. a. detsembris). Kinnitan, et ka nende summade kasutamise kohta on tähtajaks esitatud kõik aruanded.
Samas toimus 19. aprillil järjekordne HMN koosolek ning EML-i poolt esitatud projektid noorte MM-ks ja maleolümpiaks said taas eitava vastuse. Nii juhtus ka jaanuaris ja veebruaris esitatud projektidega. Seega ei ole EML saanud käesoleval aastal HMN-le esitatud projektidele ühtegi krooni!

Ja täna hakkab jälle eitavate vastuste põhjendusena „mängima” see plaat, et EML-l on aruanded esitamata!

Kui alaliidu projektid, mis on suunatud just meie koondiste lähetamisele tiitlivõistlustele, saavad järjekindlalt eitavaid vastuseid, siis malele siiski üht-teist tilgub.
Nii saadi Hiiumaa suveturniir'2010 korraldamiseks 10 tuhat krooni (teadupärast on selle ettevõtmisega tihedalt seotud MTÜ Vabaettur maleaktivist Margus Sööt). BEKO rahvusvaheline noorteturniir, mida ei ole EML kalendris ja millest enamus meie maletajaid ei tea midagi, sai samuti 10 tuhat krooni (taotluse esitaja oli MTÜ Vabaettur ja I. Krupenski). 19. aprilli jaotusest sai ka toetust I. Raua mälestusturniir'2010 projekti esitanud Viljandi CC Fellin, mille esindaja on Gert Elmaste.
Kui nüüd uuesti tulla pealkirja juurde tagasi, siis kas Kultuuriministeeriumi kindel eesmärk ongi jõuda taaskord selleni, et tekitada uus konflikt maletajate ja maleliidu vahel?! Et maletajad ei saaks osaleda maleolümpial (seega maleliit on paha) ja samal ajal saavad toetust EML-i juhatuse tegevust aktiivselt ja ennastsalgavalt kritiseerivad maleaktivistid ning seda paljuski projektidele, mida alaliidu kalendris ei kajastu!
Mul on hea meel, et toetusi saavad ka mõnede klubide poolt esitatud projektid, kuid mul on kahju, et nende projektide toetamise „käekiri” ei ole demokraatlik ja kõigile võrdne.

EPL 16. veebr. 2009 „Kas kriisiaeg raputab spordielu?”

Kes praegu rohkem raha saab?

Vallimäe: Kas praegused raha jaotumise protsendid on põhjus või tagajärg? See on paraku tagajärg. Aga võiks olla põhjus – teadliku ja sihikindla raha suunamise tulemus.
Ma ei tee konkreetseid etteheiteid, aga kes jagavad kultuuriministeeriumis raha? Kantsler Siim Sukles ja asekantsler Tõnu Seil. Ka hasartmängumaksuraha käib formaalselt sealt läbi. See on ametkondlik-poliitiline otsustamine.

Kas hasartmängumaksust ja kultuurkapitalist jagatav raha läheb ikka õigesse kohta?

Seil: Hasartmängumaksunõukogu usaldab ministeeriumi ja meie tehtud otsuseid, mida teeme kokkulepete järgi. Poliitiline sekkumine on väga väike.
Kokkuvõtteks: Kas keegi on kusagil teinud kokkuleppe, et maletajad ei sõida 2010. aastal olümpiale? Kes vastab?

3 comments:

  1. Need alamprojektid Beko, Hiiumaa ja Raud on üsna marginaalsete summadega. Seega ei saa päris hästi aru, miks neid artiklis kasutatakse. Pigem öelnud siis juba otse välja, mida öelda taheti.

    Suuremate projektide koha pealt kõrbevad ka teised alad. Jah, mõned nagu nt suusatamine ja tennis võtavad selle, mis on ja ülejäänutele jäävad näpud. Maleliidu praegune suhtlusstiil ei toeta otsuste tegemist EML kasuks, kuid samas on maleolümpia pigem riikliku tähtsusega sündmus ja Kerese nimel ei tohiks sellele 0 (10 tuhat võrdu siin umbes null)krooni eraldada.

    ReplyDelete
  2. Tõnu Seili intervjuus väidetakse, et EML-i aruandluses kultuuriministeeriumile on esinenud olulisi puudusi. Tartu Ülikooli Maleklubi küsimus:

    Kuidas saab EML liige tutvuda kultuuriministeeriumile esitatud aruannetega?

    Lugupidamisega,

    Kristjan Sander,
    Tartu Ülikooli Maleklubi juhatuse liige

    ReplyDelete
  3. Kas oleks võimalik täpsustada, et millisest aruandlusest on konkreetselt jutt? Seda, kuidas tutvuda Kultuuriministeeriumile esitatud aruannetega, peab ikka Kultuuriministeeriumi esindaja käest küsima.
    Parimat, H.Olde

    ReplyDelete