Thursday, November 5, 2009

Head malehuvilised!

Juba kevadel oli plaanis avada Eesti Maleliidu ajaveeb, et siis selle kaudu selgitada meie malehuvilistele erinevaid otsuseid ja küsimusi, mis on vastu võetud EML juhatuse poolt ning miks üks või teine asi on just niimoodi nagu ta on. Paraku aga asja tegemine venis peamiselt ajanappuse tõttu ning paljudele malehuvilistele olen püüdnud vastata ka läbi Vaadeldaja blogi.

Samas on Vaadeldaja siiski erahuvidel põhinev ajaveeb (mis on kindlasti positiivne) ning seal avaldatud mõtted ja kommentaarid (paljuski anonüümsete autorite poolt) on enamasti malehuviliste isiklikud seisukohad. Nii mõnigi kommentaar või seisukoht on väga ühekülgne ning suunatud intriigi või konflikti tekitamisele. Ja on ka lihtlabast „ärapanemist”! Infokanalina on Eesti Maleliidu kodulehekülg Marek Kolgi poolt tehtud töö tulemusena muutunud aastatega kindlasti kõige olulisemaks info hankimise kanaliks. EML saidil tehakse kuus üle 100 tuhande kliki.

Kindlasti ootavad aga klubide juhid ning maletajad ka rohkem objektiivset taustainfot Eesti Maleliidu ametlikult kanalilt ja siin olev info saab põhineda mitte pelgalt emotsioonidel ja oletustel, vaid konkreetsetel faktidel. Sama ootame ka kommentaaridest, et vajadusel ollakse valmis oma väljaöeldud seisukohti tõendama konkreetsete faktidega.

Käesolev Eesti Maleliidu ajaveeb on eelkõige suunatud EML liikmesklubidele ning maletajatele kes omavad klubilist kuuluvust ning seeläbi on ka otseselt seotud maletegevusega Eestis.

Selle ajaveebi eesmärk ei ole kindlasti kellelegi „ärategemine” ning poriga loopimine, vaid mõistliku arutelu ellukutsumine, et maleelu Eestis edasi viia. Seepärast on ka siia oodatud maleklubide esindajate seisukohad/arvamused/mõtted, mis on kirjutatud oma nime all. Samuti on soovitatav, et oleks nime taga kirjas, et millist Eesti Maleliidu liikmesklubi keegi esindab.

Kuna Vaadeldaja ajaveebis on viimasel ajal hakatud tõstatama tõsiseid küsimusi (näiteks: võistkondlikul EM-l mitteosalemine; male rahastamine; FIDE reitingud; EML juhatuse tegevus/tegevusetus; jne.), siis pean õigeks, et püüan anda selgituse nendele küsimustele läbi ametliku EML kodulehekülje.

Seega head male käekäigust huvitatud inimesed, ütleme välja oma seisukohad, arutame ning püüame üheskoos leida parimad lahendused, kuidas juba järgmisel aastal valitav uus EML juhatus saaks ühtse meeskonnana edasi liikuda ja rahulikult ilma intriigideta tööd teha. Kui me seda üheskoos teha ei suuda, siis sellel karmil spordimaastikul ei ole meil väljavaateid elus püsimiseks.

Koostööd soovides,

Hendrik Olde / EML juhatuse esimees

28 comments:

  1. Tere!
    Ei arene jah - äkki liiga igav ja vähe postitusi?

    ReplyDelete
  2. loeks siit siis, mis Fide reitingutega lahti on?

    ReplyDelete
  3. Kas see kõik on tõsi, mida tänane Postimees kirjutab?

    ReplyDelete
  4. Kas laupäevane Rapla kiirturniir toimub? Kus on võimalik juhendiga tutvuda? EML kalenderplaanis olevate võistluste juhendid võiksid olla kõigile kättesaadavad.
    Kõike paremat
    Gert Elmaste

    ReplyDelete
  5. esitasin ka vaadeldajas mitu korda küsimuse Rapla kiirturniiri kohta, aga ei oska keegi vastata. järjekordne hingusele läinud turniir?

    TM Tartust

    ReplyDelete
  6. Miks peaks Rapla turniiri kohta küsima Eesti Maleliidult? Kas te Rapla maleklubi juhtidelt proovisite küsida?

    ReplyDelete
  7. Marek, see üritus on EML kalenderplaanis ja vastavalt sellele nõuab EML ka mängijatelt litsentsitasusid. See on põhjus, miks küsida seda EML-lt. Kui EML ei tea sellest miskit siis võiks äkki kalendrist maha võtta?

    ReplyDelete
  8. Mhmh, ... Litsentse saaks vast ikka korjata pärast turniiri toimumist. Kas ma edaspidi pean mõne Viljandi turniiri koha pealt pöörduma Maleliidu kontori poole või äkki ma tulen ikka selle peale, et võiks sinu käest otse küsida?

    ReplyDelete
  9. Ma olen päri, et litsentsitasude korjamine on liidu enda asi ja korraldaja ei pea sellega vaeva nägema.
    Küll ei saa ma aru, kas Rapla turniiri puhul on tegemist kinnise nö oma kulide turniiriga või on see avatud kõigile mängijatele. Eeldasin, et turniir on lahtine kuna kajastub ka kalenderplaanis. Ilmselt olen siiski eksinud.
    Iseäranis huvitav on see, et tegemist on pea ainsa turniiriga, millel olen ise järjepidevalt osalenud.
    Võimalik, et juhend viimasel hetkel ikkagi pannakse üles aga aega nii planeerida pole võimalik. Kerese turniir tekkis samamoodi üleöö. Kalenderplaanis oli umbmäärane vihje jaanuari lõpule. Ka selle turniiri puhul pole võimalust asjaarmastajatel kaasa lüüa.
    Kas hakkab tekkima nende konfliktide tõttu olukord, kus ühed korraldajad teevad oma turniire ja nn pahasid ei kutsu?

    ReplyDelete
  10. ma ei näe siin küll mingit tonti - Kerese turniir on ju ringsüsteemis heatasemeline kutsetega turniir, kus pealegi osaleb üks "40 kirja" autoritest. mis Rapla turniiri puutub, siis võiks edaspidi lihtsalt lisada maleliidu aastakalendris olevate turniiride juurde, kas tegemist on kutsetega turniiriga (Rapla, Pühajärve) või avatud turniiriga ja olekski kõik ok.

    ReplyDelete
  11. Vaata, Gert. On turniirid, mis on mõeldud kõigile ja on turniirid, mis on mõeldud elukutselistele (tõsi, neid on meil Eestis väga väga vähe). Ka Eesti meistrivõistlused on ju plaanis kirjas, aga sina siina ikka ei pääse (vähemalt otse mitte). Sama kalendrit vast jälgivad ka suurmeistrid ja nendele võib see info olla oluline (nagu nt EMV, Kerese turniir, ajakirjandusest sa tead, et Kalevi kiirmale jäi sel aastal ära). On olemas veel poollahtised turniirid, mis kõiguvad kuskil seal vahepeal (mulle on tihti öeldud, et pane palun juhend üles, aga hea oleks, kui sinna liiga palju rahvast ei tuleks, sest korraldajal lihtsalt ei ole võimalik tagada ruume suurele hulgale rahvale, aga mingitki uuemat seltskonda nagu tahaks).

    Ma olen Jürgeniga nõus, et mingi täiendav märge võiks juures olla. Mis puutub juhenditesse, siis sa Gert peaks ka korraldajana teadma, et mõnikord otsustatakse rahalised asjad kuskil kõrgemal viimasel hetkel (võib olla ka taotluse kirjutaja viga, et hilja peale jättis) ja kuigi teoorias peaks info olema tublisti varem olemas, siis praktikas ei ole see väikeste turniiridega nii lihtne (sest ei saa ju asja teha, kui garantiid ei ole).

    Küll aga Gert, me saame mõlemad aru, et sa ei esita Rapla turniiri kohta niisama küsimusi, sa tead pagana hästi, mis formaadis see turniir on ja kelle käest infot saada. Mina ei ole eriti ametlik isik EML juures, seega võin vast sellist otsekohesust endale lubada.

    ReplyDelete
  12. Lisaks, eks ma küsin siis selle sama ajaveebi vahendusel sinult, Gert, et kas Viljandis sel aastal peale Kõo turniiri ei toimugi midagi?

    ReplyDelete
  13. Viljandis toimub sel aastal plaani kohaselt vähemasti samapalju maleüritusi kui viimastel aastatel.
    Kohalik kalenderplaan on meil koostatud ja võistluste toimumiste ajad ka paigas. Ei Viljandi Maleseltsilt ega CC Fellinilt pole keegi peale Viljandimaa Spordiliidu seda plaani küsinud.
    Muidugi oleksime olnud rõõmsad, kui ka meie tähtsamad üritused EML kalendrisse oleks saanud. Aga mina paluma ei hakka ja arvan, et suudame ka ilma selle plaanita tegutseda.
    Teadmiseks, et eelmisel aastal tõi meie maakonna mängijate (nt. Tanel Kuldsepp ja Endel Silm) osaleme ainult meie oma maakonna kalenderplaanis olevatel võistlustel kaasa EML-i poolse nõude klubile, kes peaks nende eest litsentsitasud maksma (arve saadeti 2010. aastal).
    Meie paraku oleme oma klubi liikmete eest tasunud litsentsitasud kui nad osalevad EMV-l või juhatuse otsusega, mitte aga valimatult kõigi eest tasunud.
    Kui tahad meie üritustel osaleda siis minu või Siimu käest saad alati infot :)
    Märtsis muuseas on planeeritud Viljadi-Tartu matškohtumine, kus võiksid mängida ilmselt mõlemal pool lauda.
    hääd
    Gert

    ReplyDelete
  14. Minu meelest peaksid klubide juhid selle litsentsiküsimuse üles võtma. See tundub praegusel kujul ebaõiglane süsteem olevat.

    Tunnistan ausalt, et ka mina ei olnud teadvustanud, et see on just nimel sellisel kujul : "1.2 nn tavamale reitingu arvestusse minevatel turniiridel, mis on EML kalenderplaanis;
    1.3 üle-riigilistel kiirturniiridel, mis on EML kalenderplaanis;
    1.4 erandina on litsentsitasudest vabastatud maletajad, kes mängivad kalendriaasta
    jooksul vaid ühe punktides 1.2 -1.3 loetletud turniiri ning võistleja on võistlust korraldava
    spordiorganisatsiooni liige (näiteks: Viljandi MS liige, kui ta mängib aastas ainult I.Raua
    mälestusturniiril);"

    See ütleb ju sisuliselt, et maakonna siseturniir läheb litsentsi alla, kui see on kalenderplaanis. Siit tekib dilemma, et kui panna plaani sisse, siis võrdsustatakse see vabariikliku turniiriga ära. Klubil on nagunii liikmemaksud, enamasti mingi 50-100 krooni aastas, aga maleliit lisab sinna veel pisut suurema summa otsa siis. Kui plaani mitte panna, siis kaotus pole küll suur, aga ometigi jäävad mõned inimesed teadvustamata.

    Põhjendus on olnud, et see läheb reitingute arvutamiseks ja Maleliidu kalendrid on see nagu reklaami eest, aga sel juhul võiks ikka selgelt välja olla toodud, mis eelised on litsentsimaksjal ja millest jääb ilma litsentsi mittemaksja. Praegu tundub kuidagi ebaõiglane, need kes ei maksa, need ei jää ju millestki ilma. Pigem olgu siis reitinguarvestus igasugune kallim ja tasuline ja samuti Maleliidu lehel turniirist teatamine tasuline, aga ärge tarvitage süsteemi, kus olen kindel, et enamus inimesi ei tea, et nad kuskil midagi maksma peaksid. Selgem võiks see asi olla (juhendis sellekohane hoiatus jne).

    Ma saan aru, kui nädalalõpusarjas ja EMV-tel litsents kehtib, aga miks seda tavalistele turniiridele vaja on? Sisuliselt ühe EML-turniiri eest peavad inimesed maksma a la 200 (kui just ühekordselt 100 ei anna) krooni aastas (rohkem kui osalustasu). Tõstke siis juba osalustasu.

    Seega minu meelest tuleks asjad selgeks rääkida. Kui sellisel kujul litsents kehtib, siis peavad klubid oma aastalitsentsi tõstma, aga et siis oleks ka ühtne süsteem. Praegu lihtsalt mõni loll maksab ja palju lihtsalt ei maksa.

    ReplyDelete
  15. Seekord täiesti nõus Sinuga Marek
    Gert

    ReplyDelete
  16. Küsimus Marekile.
    Kas oskad öelda, millal aegub minu kohtunikulitsents? Ja mida tähendab see nn suuline vestlus ja kellega :) ?
    Ei tahaks ebameeldivat üllatust, et ühel hetkel põrgatakse kusagilt peale, kes ma üldse olen ja mis õigusega turniire läbi viia aitan! (sisetunne ütleb, et seda võib varsti kusagit poolt oodata :))
    Ma väga netis ei sobranud aga tundub, et neid kehtivusaegu minul näha ei õnnestu. Pean ka tunnistama, et ei ole juba tükk aega pilku heitnud kohtunike ajaveebile.
    hääd
    Gert

    ReplyDelete
  17. Sorri, suuline vestlus oli treenerihakatistele :)

    ReplyDelete
  18. http://www.maleliit.ee/reitingud/elo/kohtunikud/index.php?act=id&id=070762

    ReplyDelete
  19. Mind hakkas huvitama üks tehniline küsimus? Kuidas mõtleb EML tulla toime MK või olümpia korraldamisega, kui isegi 5-l !! laual toimuva turniiri reaalajas kajastamisega on tõsised raskused?
    Kahju, et Kerese mälestus nii marginaalseks muutunud on.

    ReplyDelete
  20. Jälgisin ise pea terve turniiri netist, kus need TÕSISED raskused olid? Linaresel nt oli tihti katkestusi, see käib asja juurde (v.a. muidugi siis, kui terve voor peaks kinni jooksma, mis on ka nii maailmakarikal juhtunud kui muudel suurturniiridel). Pealegi on ICC ja ChessBase'ga jälgides mõningaid erinevusi, seal ei pane mõningaid vigu tähele, sest vead kanduvad üle lihtsalt pikemateks pausideks, Flash aken toimib pisut teisiti (siit väär arusaam, et maailmas kõik jube vahvalt toimib).

    Kerese turniiri marginaalsusega paned sa ka julgelt puusse. Sul on mingi parem plaan pakkuda? Sinu arvates siis meie mängijatele normiturniiri korraldamine (ainuke selline) on marginaalne? 2700 mängijate siia kutsumiseks pole meil esiteks raha ja teiseks ei ole meil Eestist eriti kedagi vastu panna. Kalevi seisust vast oled lugenud ajakirjandusest. Edu.

    ReplyDelete
  21. See on klassikaline näide sellest, et üheski asjas ei taha Gert näha midagi positiivset. Selle turniiri peakorraldaja oli Tõnu Truusi Malekoolkond ning maleliidu suured tänud Tõnule ja tema meeskonnale (sh. Tarmo Tuulele, kes tegeles kogu elektrooniise poolega), et nad üldse võtsid selle asja korraldamise ette. Riigi toetus Hasartmängumaksu Nõukogust 2010.a. Paul Kerese mälestusfestivaliks läbi EML-i oli 20 tuhat krooni. Selle summaga tõesti ei tee ühtegi rahvusvahelisel tasemel turniiri. Riigipoolse toetuse sisulise puudumise tagajärjel jäi ära ka traditsiooniliselt väga esinduslik 20. rahvusvaheline kiirturniir "Meenutades Paul Kerest" (mille korraldusest juba 2009.aastal maksis kinni üle poole Eesti Maleliit).
    Lõppenud turniir ju täitis oma eesmärgi- meie paremad mängisd hästi(2009.a. Eesti MV-te esimesed kuus), partiid olid pingelised ja huvitavad ning Olav Sepp täitis ka SM-normi. Lisaks suudeti välja panna auhinnafond 2000 Euri.
    On halb harjumus, et kõik võistlused/koolitused/üritused toimuvad nagu iseenesest mõistetavalt ning pärast ettevõtmiste toimumist püütakse ikka otsida kusagilt mingeid negatiivseid emotsioone.

    Seega, mõnes asjas võiks näha ka rohkem positiivset. Edu Gerdile Viljandimaa maleasjade ajamisel ning malevõistluste korraldamisel!

    H.Olde

    ReplyDelete
  22. Tere jälle!
    Kust te head sõbrad loete, et ma kõigele vastu olen. Ma ei kritiseeri ka äsja lõppenud turniiri vaid tahan öelda, et harrastusmaletajal puudus sel aastal võimalus Kerese mälestust mõnel turniiril osalemisega tähistada.
    Mina tõesti ei teadnud, et lõppenud turniiri korraldajaks oli TTMKK kuna ma lihtsalt ei ole juhendit kusagil kohanud (sama asi, mis kalenderplaanis olnud kuid ilmselt ära jäänud Rapla turniiriga). Juhenditega tundub üldse raskusi olema, kuna ka EMV poolfinaalide juhend ilmub sisuliselt viimasel hetkel. Oma plaanide sättimist, ammugi siis turniiriks valmistumist on raske planeerida kui seda vaja ehku peale teha.
    Viljandimaa maletajad tähistasid õnneks Kerese sünniaastapäeva esinduslikult ja üsna uudsel moel.
    Tõsiselt hea meel, et ka Hendrik on lõpuks selle lehe aadressi üles leidnud. Vahepeal arvasin juba, et Marek on EML juhatuse pressiesindaja :)
    Palju õnne Olavile!
    hääd
    Gert

    ReplyDelete
  23. Millistele klubidele, mis ulatuses ja mis põhjusel on EML hetkel võlgu 2009. a. noortespordi toetust, mille lepingujärgne maksetähtaeg oli 31.12.2009?

    Lugupidamisega,

    Kristjan Sander

    ReplyDelete
  24. Kas EML juhatuse esimees Hendrik Olde töötab või on viimase aasta jooksul töötanud Tõnu Truusi Malekoolkonna maleklubis ja kui jah, siis millises ametis?

    Lugupidamisega,

    Kristjan Sander

    ReplyDelete
  25. Kas Hendrik Olde on loobunud käesoleva lehekülje kaudu vastamast EML liikmete küsimustele EML-i juhtimise kohta?

    Lugupidamisega,

    Kristjan Sander

    ReplyDelete
  26. Kristjan, mitte ei ole loobunud, vaid ei ole alustanud.

    ReplyDelete
  27. Kahjuks küll. Järjekordne nii põhikirja kui kokkulepete rikkumine.

    ReplyDelete