Saturday, August 14, 2010

EML-i juhatus pöördus klubide palvel Vabariigi Valitsuse poole

2010. aastal on tekkinud olukord, kus Kultuuriministeerium (KM) ei ole siiani toetanud malet riigieelarvelistest vahenditest ning ka Hasartmängumaksu Nõukogu, millele teeb oma ettepanekud rahastatavate projektide osas KM, on tagasi lükanud kõik maleolümpial ning noorte MM- ja EM-võistlustel osalemise finantseerimisega seotud projektid.

Sellest tulenevalt oli 11. juulil k.a. toimunud Eesti Maleliidu üldkoosoleku päevakorras punkt 2010. a. maleolümpial osalemisest ning klubid võtsid vastu alljärgneva otsuse:

OTSUS: Toetada meeste ja naiste võistkondade osalemist 2010. a. maleolümpial, kindlustada koondise liikmetele korralik ettevalmistus ning inimlikud tingimused Hantõ-Mansiiskis. Pöörduda riigi poole, et viimane toetaks Eesti võistkondade ettevalmistust ning osalemist maleolümpial. Piisava toetuse mittesaamisel võistkondi maleolümpiale mitte lähetada.

Tuginedes EML üldkoosoleku otsusele, esitas EML president 3. augustil Vabariigi Valitsusele (VV) taotluse, mille kokkuvõte oli alljärgnev:

„Tulenevalt eeltoodust palub Eesti Maleliit Vabariigi Valitsust toetada Eesti koondvõistkondade lähetamist 39. maleolümpiale ning noortekoondise lähetamist 2010. a. maailma- ja Euroopa meistrivõistlustele kokku 350 000 krooni ulatuses.

Samuti palume, et Vabariigi Valitsus kohustaks Kultuuriministeeriumi üle kandma Eesti Maleliidule 2010. a. riigieelarvest eraldatud vahendid, sest tekkinud olukorras on halvatud kogu maletegevus Eestis.”


Esitatud taotlus on siin

Et VV omaks faktidel põhinevat ning täit ülevaadet tekkinud olukorrast, siis taotlusele lisati ka alljärgnevad täiendavad materjalid:

1) Riigieelarvelised ja riiklike fondide toetused malele (2002-2010)
2) Hasartmängumaksu Nõukogu`2010 (Eesti Maleliidu projektid)
3) EML-i taotlus kultuuriministriga kohtumiseks (9.12.2009)
4) EML-i selgitus Kultuuriministeeriumi siseauditile (9.12.2009)
5) Kultuuriministeeriumi ametlik vastus kohtumisele ministriga (5.03.2010)
6) EML-i esindaja teabenõue alaliitude rahastamise kohta (18.03.2010)
7) Kultuuriministeeriumi asekantsleri venitamine teabenõudele vastamisel
8) Kultuuriministeeriumi vastus teabenõudele (23.04.2010)
9) EML-i esindaja esimene pöördumine KM-i poole lepingu sõlmimiseks (1.06.2010)
10) Kultuuriministeeriumi vastus (25.06.2010)
11) EML-i esindaja teine pöördumine KM-i poole lepingu sõlmimiseks (30.06.2010)
12) KM-i vastus (7.07.2010)
13) EML-i esindaja kolmas pöördumine KM-i poole (15.07.2010)

Et saada male rahastamisest ja KM-i asekantsler Tõnu Seili suhtumisest malesse parem ülevaade, siis olgu lisatud siia ka 17.03.2010 ajalehes Postimees ilmunud repliigid:

”Kultuuriministeeriumi asekantsler Tõnu Seil möönab, et majandussurutise tingimustes on spordialaliitudele eraldatav raha tõesti kahanenud, kuid 200 000 krooni on vaid osa riigilt tulevast toetusest.

«Teine osa on mõeldud otseselt noorte spordi arendamiseks. Kokku saavad nad meilt tänavu 597 000 krooni,» kinnitab Seil. Mullu oli toetus 860 000, tunamullu 964 000 krooni. Seil lisab, et koondiste tiitlivõistlustele saatmiseks on võimalik taotleda abi kultuurkapitalist: «Kõik need eraldised kokku teevad vähemalt poolteist miljonit.»

„Küll aga on Seilile vastukarva Olde ähvardava alatooniga suhtlusstiil. «Oleme saanud kirju, kus soovitakse paari päevaga saada riigilt ja Tallinna linnalt kirjalik kinnitus, et FIDE-le tasutakse 1,7 miljonit dollarit. Sellest paari päeva jooksul peaksid riik ja linn maksma kumbki 200 000 dollarit. Ülejäänud summa aga aasta jooksul,» toob ta uskumatuna näiva näite.”

„Olde sõnadest jääb mulje, et kultuuriministeerium ei taha Eestile palju kuulsust toonud spordiala rahastada, male polevat saanud tänavu riigilt sentigi toetust. «Meile eraldati terveks aastaks 200 000 krooni. See on ju mõnitamine, sellise summaga pole võimalik alaliitu üleval pidada ega näiteks koondist maleolümpiale saata,» märgib Olde. Protesti märgiks on mees keeldunud raha saamise lepingut allkirjastamast.”


Kui vaadata läbi kogu ametlik kirjavahetus (sh. EML-i järjepidevad ettepanekud KM-le koostööks ja 2010. a. toetuste lepingu allkirjastamiseks) ning võrrelda seda KM-i spordi asekantsleri poolt väljaöelduga meedias, siis tegelikult ei lähe T. Seili sõnad ja teod kokku.

Seepärast ei olnud ka üllatav, et pärast EML presidendi taotlust Vabariigi Valitsusele, nõutakse erakorralise üldkoosoleku kokkukutsumist ja EML-i juhatuse tagasikutsumist ning koosolekul peaks osalema ettekandega ka T. Seil. Liiga palju faktidel põhinevat infot on tänasel EML-i juhatusel KM-i tegevuse suhtes spordialade ebavõrdsel kohtlemisel ja rahastamisel.

On äärmiselt kummaline, et KM sekkub ühe MTÜ tegevusse ning ei aktsepteeri EML liikmesklubide enamuse (riigile saadetava toetuse taotluse poolt oli üle 2/3 klubidest) seisukohti.

Klubide hulgas tehakse juba aktiivselt „selgitustööd”, et kui praegust juhatust maha ei võeta, siis riik ei anna malele käesoleval aastal sentigi. Ka see väide on leidnud kajastamist kirjavahetuses EML-i esindaja ning KM-i vahel ning see ei ole seadusega kooskõlas.

Kui KM on kontrollinud EML-i tegevust juba alates 2009. a. septembrist ja EML on esitanud kõik nõutud dokumendid, siis mis segab KM-i allkirjastamast alaliiduga 2010. a. lepingut? Samas ei ole ka vastuvõetud ühtegi otsust EML-i väidetavate rikkumiste kohta ning seeläbi ei ole KM rakendanud mingeid sanktsioone maleliidu rahastamisel vastavalt kehtivale ministri käskkirjale. Lihtsalt ei anta malele raha ja seda ilma ühegi konkreetse ja faktidel põhineva süüdistuseta. Kas see on KM-i spordi asekantsleri omavoli, mille heakskiitmiseks loodab ta vahendeid valimata välja vahetada praeguse EML juhatuse?!

Tänane EML-i juhatus võitleb selle eest, et malet tuleb kohelda võrdselt teiste spordialadega (sh. olümpiaaladega) ning male (kogu spordi) rahastamine peab olema kooskõlas ministri käskkirjaga, läbipaistev ning kõigile selge. Kui neid tingimusi arvestada, siis male peaks riigilt saama toetust oluliselt rohkem (eelkõige noortespordi toetust, kus viimase kolme aasta jooksul on rahv. tiitlivõistlustelt võidetud kaheksa medalit).

Küll aga toetab maleliidu nn. „opositsioon” KM-i senist rahastamispoliitikat ning nende seisukohast on selline rahastamine piisav ja praeguses olukorras ei peakski riik toetama Eesti koondise ettevalmistust/osalemist maleolümpial. Küll aga hakkaks Margus Sööt (MTÜ Vabaettur) välja töötama tingimusi, mille alusel ta jagaks noortega tegelevatele maleklubidele riigi noortespordi toetusi (vastav punkt on erakorralise üldkoosoleku kokkukutsumise päevakorra nõudes). Ei ole vaja palju fantaasiat, et aru saada – mis meid ees ootab ja kes sellest jaotuskavast võidab, kes kaotab (sh. jääb üldse ilma).

Hendrik Olde

EML juhatuse esimees

2 comments:

  1. Tekkisid mõned küsimused:
    1)milliste klubide palvel pöördumine toimus
    2)kardetakse juba ette M.Söödi väljatöötatavaid tingimusi?Millised on praegused hr.Olde tingimused ehk täpsemalt: kas on võimalik näha millistele klubidele on milliseid summasid eraldatud?Sellega haakub küsimus-kas EML OTSUSED on avalikud?
    3) eelmisel koosolekul andsin kõigi silm eall edasi küsimused hr.Oldele Siiani ei ole vastust saanud.See on pisiasi , kuid iseloomulik asjaajamisele
    4) seoses olümpiaga- milline on piisav toetus? Kes seda otsustab,et on piisav?

    Aare Külaots

    ReplyDelete
  2. Austatud Aare külaots,

    vastused teie küsimustele:
    1) EML-i üldkoosoleku protokoll on aadressil: http://www.maleliit.ee/maleliit/dokumendid/2010/yldkoosolek_11_07.pdf ning seal on punkt 7, mille lõpus on ka hääletuse tulemus. Üldkoosolekul esindatud klubide nimekiri on protokolli alguses;
    2) EML-i noortespordi rahade jaotuse kriteeriumid on alates 2004.aastast üleval EML-i kodulehel aadressil: http://www.maleliit.ee/modules.php?name=Dokumendid&d=1
    Igal aastal esitavad klubid EML-le liikmete nimekirja ning lisaks võetakse aluseks tulemused tiitlivõistlustel.
    Arvestades neid kriteeriume on NS rahade jaotuskava klubide vahel ainult matemaatiline tehe ning selle valemitega exel tabeli põhja lõi omal ajal Jaan Narva, kes oli tookord noortekoondise vanemtreener. Väga hea jaotuskava ja ei midagi subjektiivset. Kõigil on tingimused teada ja jaotuskava põhineb konkreetsetel numbritel;
    3) Eelmisel üldkogul andsite tõesti hulga küsimusi, millele ei ole jõudnud vastata. Samas on neist suurele enamusele vastus olemas MTÜ seaduses ja EML-i põhikirjas. Näiteks oli teie etteheide, et miks on kõigil klubidel üldkoosolekul võrdne arv hääli (olenemata klubi liikmete arvust) või miks ei ole võimalik üldkoosoleku käigus muuta koosoleku päevakorda... Neile küsimustele on vastused MTÜ seaduses.
    4) EML-i üldkoosolekul võeti aluseks eelarve, mille kulude pool oli 159900 krooni. See oleks see summa, millega saaks normaalsetes tingimustes lähetada Eesti meeskonna ja naiskonna maleolümpiale.

    Tänud küsimuste eest,
    Hendrik Olde

    ReplyDelete